personligt

Till minne- av dem alla

Så har det plötsligt gått tio år sedan terrorattackerna i USA. Något som uppmärksammas världen över idag. 
SVT sänder t ex hela dagen från USA och Stockholm.
Många minns precis vad de gjorde när de fick höra talas om attackerna, det är sånt som etsar sig fast i minnet. 
Säkerligen kommer man få höra många sådan historier idag.

Jag arbetade som förskollärare i Sigtuna när flygplanen kraschade. Sigtuna är en liten idyllisk ort i närheten av Arlanda och de flesta av förskolans familjer hade något med flyget att göra. Många föräldrar var piloter eller flygvärdinnor. Och när planen kraschade blev det kaos, föräldrar som plötsligt inte kunde ta sig hem från världens alla hörn, mor- och farföräldrar som kom långväga ifrån för att hämta barnbarn. Och chocken och förfäran över vad som hänt präglade oss alla, som levde eller jobbade där.

Bara någon vecka senare återvände jag till mitt tidigare tjänstgöringsområde, en mångkulturell del av Uppsala. Där var stämningen en helt annan. Förvisso chock över det som hänt men man pratade inte särskilt mycket om det. Jag upplevde att det fanns en tystnad kring det som hänt i USA. Många människor, även här i Sverige, har haft krig och terror som vardag. Människor dör i terrorattacker dagligen men det blir en liten notis i tidningen, inte så mycket mera. Men när det händer oss i västvärlden, ja då rapporteras det i månader. På inget vis vill jag förringa det som hände i New York, men jag tror ni förstår vad jag menar.

Idag, när vi tänker på alla de tusen som dog i USA den 11 september för tio år sedan, kan vi också ägna en tanke åt alla de andra tusentals som dött i terrorns fotspår.
in remembrance of them all
Today we remember all the victims in the 9/11 terrorattacks. But I also think that we ought to remember that people die beacuse of terrorism every day. Let´s remember them all today!

0

One Comment

  • Pia Gustafsson

    Jag förstår vad du menar och tänker ofta på just detta. Terror är ju lika hemsk vart den än utspelas. Kram och tack för din fina blogg.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *