simple living,  tips

Simple living|Ekonomi

Häromdagen lyssnade jag på en podd där Mia Ingelström, ekonomi PT, medverkade. Jag började lyssna på henne en del när jag var sjuk och hon lär ut många kloka tankar kring privatekonomi. Det jag lärde mig under våren förändrade mitt sätt att se på ekonomi. Och nu är det definitivt dags att ta tag i de kunskaperna igen!

Under våren

Jag började bl a att gå igenom alla försäkringar och abonnemang, lade om pappersfakturor till e-fakturor (ojoj vad kronor och miljö det finns att spara där) mm. Jag ansträngde mig för att göra medvetna val och inköp, rensade ut sånt som vi inte använder, sålde kläder och saker på Sellpy och FB Market, en process som fortfarande pågår.

Det här var också den period jag för första gången började köpa och sälja fonder och aktier aktivt. Jag lärde mig skillnad på en A-,  B- och en C-aktie, och även om jag handlar i väldigt liten skala, för att lära mig, så ger de ändå utdelning! Och det är ju aldrig fel.

När hösten kom

Men sedan jag började jobba i höstas föll jag verkligen tillbaka i ekorrhjulet, och det grämer mig, men jag orkade inte riktigt. Att börja jobba och samtidigt hantera envisa biverkningar, trötthet och ett psyke som stundtals ville bryta ihop, med familjelivet, det gjorde att jag började unna mig igen. Det blev helt enkelt lite “tröstshopping”, en gren jag är väldigt bra i… Och jag tappade kontrollen över utgifterna, allt bara rullade på. Inte så att det skenade, det var mera att jag bara betalade, utan reflektion.

Sen är det ju kul att shoppa, det är kul att köpa nytt. Det är kul att göra fint hemma, och nya saker inspirerar. Det tycker ju jag med. Jag rättfärdigade mina köp med att jag så långt det gick försökte ta reda på att plaggen var schysst producerade, att varan skulle ha så lite påverkan på miljön som möjligt, att det skulle gå att återvinna osv. Det är fortfarande min utgångspunkt när jag köper nytt, speciellt till mig själv och mannen, men slarvar med inköp till ungdomarna då deras önskningar är så precisa (och de är inte alltid med på mitt tåg…).

Men jag tyckte bättre om mig själv i våras, då jag faktiskt lyckades skala ner mina behov och bli bättre på att gräva där jag står. När lycka inte ligger i konsumtion och materiella ting.

I år

År 2020 väljer jag att gå ner i arbetstid. Det betyder också att gå ner i lön och pension. Helt frivillig.

Men att välja att skala ner på arbetstid och pengar kräver ju kanske också någon form av kompensation, uppoffring. För mig är det en del av att vilja leva livet annorlunda, min viktigaste lärdom från sjukdomstiden. Så mycket jag gjort, så mycket tid och energi jag givit som inte varit värt det. Varken i tid eller pengar. Definitivt inte i själsligt värde.

Så nu börjar jag om.

Jag har lagt om våra mobilabonnemang. Igen. Tänka sig att det återigen fanns hundralappar att spara! Vi har bytt elbolag, förhandlat fram en sjysstare premie för hemförsäkringen (pruträdda JAG gjorde det!!!) och omförhandlat priset hos vår bredbandsleverantör samt lagt om bolånen. Jag ska återigen checka av att vi har e-faktura på allt som går. Och barnen ska få enas om EN streamingtjänst, inte tre som vi tillfälligt gick upp till under jullovet.

Jag ska också börja att skriva ner en budget för mig själv. Vad behöver jag? Månad för månad för att få en överblick. Och visst tänker jag unna mig något ibland, något som inte är vanlig förbrukningsvara. Men det tänker jag planera för. Sådant som jag också kommer att räkna mig till “att unna mig” är träningskort, yoga och de kurser jag går / kommer att gå.

Sånt vi får fundera på framöver är t ex bilen. Vi har klarat oss utan problem med en bil (p g a inbrott och bil nr 2 på verkstaden) i två månader nu. Att sonen kör moppebil är helt klart avgörande i det, t ex tar han sig själv till och från träningar och kan hämta upp småsyrror, när det kniper. Så, läskiga tanke: klarar vi oss egentligen med bara EN bil?

Tips!

Här kommer en tipslista för privatekonomi och kronor att spara. Det är i den här änden jag börjar.

  • Skippa pappersfaktura och välj autogiro eller e-faktura (jag vill helst ha e-faktura)
  • Se över vilka abonnemang du har (mobil, bredband, fast telefoni, streaming mm)
  • Skala bort (vilka eller vilket av dessa abonnemang behöver du / kan du klara dig utan?)
  • Byt abonnemang (både ditt behov och företagens priser förändras)
  • Kontrollera dolda abonnemang (vissa abonnemang tickar tyst på och kan finnas dubbelt av, typiskt för det är t ex Spotify, streaming- och apptjänster. T ex hade jag Hej Albert, matteapp för barn, som ingen använde men jag betalade för varje månad via Google. Märkte alltså inte att jag betalade…).
  • Storhandla (man sparar alltid pengar på att handla mer åt gången, än att småhandla ofta)
  • Budget (ta kontroll över dina inkomster och utgifter. Jag tycker det är svårt och trist, men gör en enklare variant).
  • Lån (se över, jämför och var beredd när det är dags att lägga om).
  • Konto med ränta (se till att ditt sparkonto har ränta, jag vet inte hur länge jag haft noll ränta på mitt. Jämför, jag bytte t ex till Avanza).
  • Skapa passiva inkomster (t ex fonder, aktier mm).
  • Sälj! (Rensa, rensa, rensa och sälj det som går).
  • Dreams-appen, sätt mål och spara pengar (jag är för ny användare för att kunna utvärdera, men har satt upp två sparmål och hittills verkar det vara ett roligt sätt att spara på!)

Vem hade trott att jag skulle ha så mycket att säga om ekonomi? Surprise! Ändå är jag inte klar. Känner att jag har mycket mer jag skulle vilja dela inom detta, känner du t ex till frugal living? Det får nog bli flera inlägg om detta!

 

Pusha gärna hjärtat om du gillar!

10

154 Comments