simple living,  tips

Simple living | Vår bästa tid var då

När jag tänker tillbaka på åren som student, så är det ofta med känslan av att det var bland de bästa åren i våra liv. Inte för studierna, inte för festerna men för att vi levde så oerhört enkelt.

Vi pluggade båda heltid men tog inga studielån. Vi bodde ute på landet i ett ärvt, kallt och dragit hus, med minimala boendekostnader. Mest betalade vi för att det var eluppvärmt, så varje vinter stängde vi helt enkelt igen vissa rum, som vi valde att inte värma upp. Vi kunde inte elda, utan det var raggsockar, filtar och koftor som gällde.

Vi hade en bil som vi knappt hade råd att köra, men det gick bra med bussar precis utanför oss, så att åka kollektivt var inget problem. Jobbigast var att storhandla inne på dåvarande Rätt Pris inne i stan, och sen släpa hem kassarna, först via stadsbuss och sedan på lantbussen. Men det gick.

Maten vi lagade var enkel, och jag minns att varje torsdag åt vi ärtsoppa och pannkakor och tittade på Rederiet. Lyx var när mina föräldrar hälsade på och hade med sig en matkasse med t ex pommes frites, entrecôte och bearnaisesås. Och den fredag i månaden, när vi fått studiebidraget, köpte vi köpepizza och en flaska läsk. Ingen pizza har någonsin smakat så gott som just den fredagspizzan!

Ofta säger vi till varandra att vi är tacksamma för de åren, att vi vet att vi kan leva riktigt billigt. Men ju mer vi tjänar, desto mer ökar våra levnadskostnader. Som exempel, inför vårt bröllop 2002, valde vi att under ett års tid leva på en lön och spara den andra. Men så fort vi gift oss var det slut med det. Då började vi genast att använda upp båda lönerna igen, även om vi avsatte till sparande också. Ett typexempel på hur omsättningen ökar vid tillgången på pengar.

Jag funderar ju mycket på hur man kan skala ner. I ett hus fullt med saker, kan jag verkligen känna att jag inte behöver en grej till. Jag behöver mat, vatten, värme, viss teknik, kanske ett träningskort och förbrukningsmaterial. Men så fort jag öppnar en tidning eller slösurfar lite på mobilen, så kommer jag på något som jag skulle vilja ha, ändå.

Här nedan kommer i alla fall två tips jag tog till mig i våras, för att minska det där köpsuget.

Tips!

 • avprenumerera dig från alla s k nyhetsbrev, sms mm, som vill locka med rea och rabatter. Det krävs oftast bara en knapptryckning men jag ägnade ändå nästan en hel dag åt detta…
 • läs inte inredningstidningar, modemagasin mm, även de föder det där suget efter en ”sån kudde, en sån soffa, matta, ljuslykta, jacka, kappa mm

Handen på hjärtat, jag har inte slutat läsa inredningstidningar, det är ett alltför stort intresse hos mig. Men jag läser dom annorlunda idag, jag är betydligt mera medveten om att även det som inte är direktreklam i dessa tidningar, lockar till konsumtion. (För visst anger de väldigt ofta inköpsställena?) När jag börjar se mig omkring och fundera på om inte ”en sån där fåtölj skulle passa hos oss”, så kan jag komma på mig själv med frågor som: Varför tycker jag plötsligt att vi behöver byta fåtölj? Behöver vi det? Är det ekonomiskt eller försvarbart ur miljösynpunkt? Kan jag vara nöjd med det jag har?

Svar: Jag är väldigt nöjd med det vi har, men det är en kamp med hjärnan och samhället att stå emot all input som vill att jag ska vilja byta kuddar, ljuslyktor och mattor stup i kvarten. Det är fan inte lätt! Men jag tror att det är värt kampen!

 

Pusha gärna hjärtat om du gillar!

21

10 Comments

 • villa Ryttarängen

  Precis så är det ju. Jag kikade nyss i en reklambroschyr på ett underställ i bambu på extrapris. Men köp då sa maken. Nja när jag tänker efter så har jag faktiskt tre st underställ. Inte i bambu, inte i merinoull men ändå. Det får räcka faktiskt. Ja det är värt kampen om man nu ska försöka tänka på en framtid för sina barnbarn och barnbarnsbarn. Kul att läsa om er studietid. Man kan mycket om man vill och måste. Kraaaam Pia

  • Victoria_Alittlebliss

   Ja, visst är det så! I stort sett allt går ut på att vi ska köpa mera, känns det som. Tre underställ i merinoull är ju toppen, då klarar du dig nog utan ett i bambu! 😉

    • Victoria_Alittlebliss

     Haha, jag läste fel, Pia! Men tre underställ är en rikedom, merinoull eller ej! Jag har ett från Newbody och ärver nog två till därifrån, av döttrarna! Funkar fint, det med! Fast jag tror bambu är ett väldigt skönt material!

 • Maria -Wikers Liv

  Jag håller med dig!
  Vi har liknande upplevelser från tiden när jag var gravid med tvillingar och sjukskriven nästan så gott som hela graviditeten. Företaget som P jobbade åt gick i konkurs bara några veckor innan vi fick veta att jag var gravid. Han erbjöds att plugga på högskola två terminer. Så med min sjuklön, (och sedan F-penning) hans ersättning från F-kassan och hans resor (till och från Borlänge för studierna) som han inte fick ersättning för, ett billån (som vi lyckades sänka amorteringen på) och en hyreslägenhet som vi var tvungna att byta p g a den låg på 3:e våningen utan hiss (hur skulle det funka att bära upp tvillingar där??) så blev det en knepig ekvation minst sagt. MEN… DET GICK! Vi överlevde den där tuffa tiden. (P fick jobb efter studieåret och det rullade på) Barnen var mätta och torra och vi var också mätta. Vi hade inte ens råd med köpe-pizza och jag tycker nog inte att vi fick speciellt mycket ekonomiskt ”vardagsstöd” från föräldrar heller (kanske visst de nog inte HUR lite pengar vi hade, för vi beklagade oss aldrig). Enda lyxen var väl en påse lördagsgodis och ett par bingo-lotter på lördagarna. Men som sagt vi klarade av det och jag håller helt med dig om att det är riktigt nyttigt att ha haft det ”så illa” någon gång i livet. Man vet att man kan klara det! (samma med att jag var ”ensam” med fyra barn under flera år innan vi flyttade hit, och P veckopendlade. Jag vet att jag klarar mig) Men tänk hur det är… ju mer pengar man har ju mer ”behöver” (??) man köpa… Jag har också alldeles för mycket i mina skåp och garderober… men samtidigt har jag känt en viss lycka över att kunna ha råd att unna mig, vilket jag inte hade förr… Knepigt det där, absolut!
  Bra inlägg Victoria!
  Kram och trevlig helg!
  /Maria

  • Victoria_Alittlebliss

   Ja, dom där tiderna i unga år är inget jag skulle vilja vara utan! Och visst finns det en glädje i att kunna ha råd också. Jag försöker att tänka investera istället för att unna mig. Att det ska vara genomtänkt och ha ett värde och en livslängd. Hållbarhet för ekonomi och miljö. Men det kräver nästan mer aktiva val än att följa köplusten. Knepigt, det där! Du ser ju ut att ha gjort flera större investeringar med lång livslängd (läst på bloggen), det är väl åt det hållet vi får sträva 🙂

 • Therese (Hobbykreatören)

  Verkligen bra reflektioner kring vad i vardagen vi egentligen behöver.. Jag försöker rensa och skala bort överflöd hemma, samtidigt som jag väljer med omtanke när jag väl köper någonting och försöker bli bättre på att handla second hand.

  Jättefin blogg förresten! 🙂

  Kram!

  • Victoria_Alittlebliss

   Vad roligt att du hittade hit! Jag försöker också bli bättre på att köpa second hand, det har inte varit ett naturligt förstahandsval för mig tidigare!

 • Ingrid

  Vet du vad , du har alldeles rätt !
  Vi behöver påminnas om det ibland bara , tack !
  Tack också för din fina blogg här , tänker följa den ,………
  Till sist ,…….. En fin Alla Hjärtans Dag till dig , och till alla andra också !
  Kram från Ingrid <3

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *