Feng Shui,  work

Medveten inredning

Jag fick frågan om jag kunde hjälpa till med inredningen i ett burspråk, där känslan av harmoni och balans inte riktigt ville infinna sig! Och så klart ville jag det!

Vid ett besök gick vi igenom lite bakgrund, vad som inte kändes bra och hur ägarna ville att rummet skulle upplevas och användas.

Önskemål var bl a att det skulle vara en mysig sittplats att slå sig ner på med en kopp te, att det skulle bli fri passage fram till altandörren till höger och att barnen ändå skulle kunna fortsätta leka här, utan att ta över.

 

Utgångspunkten och analys

Många stora (gardinlösa) fönster och mycket tom golvyta gör att energierna rusar snabbt. Travar av leksaker och barnböcker ger ett stökigt och oroligt intryck, och bidrar också till att det är svårt att hålla ordning då det är otydligt var sakerna har sin plats. Grå och vita filtar och kuddar i grå fåtöljer mot grå väggar ger ett överslag av metallelementet. Att fåtöljerna är placerade i varsin ände av burspråket med onödigt mycket luft mellan dem och bordet, bidrar till möblemanget inte känns sammanhållet.

Representerade element:

Metall (grå, vit), jord (brunt golv, leksak), trä (grön växt inne och ute, formen mellan och i fönster), vatten (mörka detaljerna i stolsbenen och sittförvaringen till höger, glaset i fönstren), eld (tända lampor / ljus, röda väskan på golvet).

Helt klart är att det är för mycket av metallelementet och för lite av eldelementet.

Förslag på åtgärder: 

Feng Shui börjar alltid med att rensa. Alltid. Saker som tar plats men inte används, trasiga saker o d, allt sådant ger negativ energi eller stjäl kraft, trots att de bara ligger där.

  1. Rensa! Det första som behövdes göras var därför att rensa bland alla leksaker som låg travade och försöka få så mycket som möjligt att rymmas i lådorna i hyllan till vänster.
  2. Hålla ihop och skapa rumskänsla. Gardinlösa fönster och ett naket golv gör att chi (energin) flödar för snabbt. För att bromsa upp och binda ihop, vill jag lägga en matta under fåtöljerna, samt dra ihop dem närmare varandra.
  3. Färg. Mycket grått och vitt (metallelementet) skulle behöva brytas av med en kontrasterande färg. För att anspela på kärlek och tvåsamhet, väljer vi att jobba med röda och rosa toner. Jag föreslår även två blommor i samma färgskala (kärlek). Två stycken för att ytterligare arbeta med tvåsamheten och arbeta symboliskt med parrelationen.

De första åtgärderna

En röd matta som håller ihop placeras under sittgruppen, och tas upp av röda kuddar och filt, samt i blommorna i fönstret. Färgen ger både kontrast till det grå och vita, samt värme och symboliserar kärlek. Två stycken av de olika blommorna stärker parrelationen, liksom den hjärtformade lyktan i fönstret!

Notera att energin nu får ta andra vägar i rummet, mattan bromsar och det är nu fritt fram till altandörren till höger, som tidigare skymdes.

Det har även skett en ordentlig utrensning av leksakerna vilket ger ett mer städat intryck! Rummet har fått en värdigare och vuxnare känsla, utan att barnen ”städats bort”.

Elementen:

Kraften i metallelementet minskas när eldelementet (rött) fick ta större plats, även när belysningen är släckt. Eld smälter metall, d v s har du för mycket metall, tillsätt något från eldelementet för att få bättre balans. Träelementet blev tydligare i de två växterna på varsin sida om hjärtljusstaken.

Slutresultat

Till sist valde kunden att placera leksakerna i en skänk, och skapade dold förvaring, vilket oftast är att föredra om du önskar ett lugnt intryck. Det gjorde det även möjligt att skapa ett stilleben ovanpå och gav en värdig plats åt de två tavlorna av barnen (ska upp på väggen).

Notera även två ljusstakar på skänken, som ytterligare stärker symboliken i parrelationen.

Elementen:

Den gröna växten, träleksaken och de svarta ljusstakarna, samt svärtan i tavlornas motiv, bidrar till att ytterligare minska energin i metallelementet som fick extra skjuts  i och med den vita skänken. Här kan en t ex arbeta med en kontrasterande färg på skänken, alternativt en mörkare toppskiva. Eld genom tända ljus eller en lampa på skänken blir perfekt!

Medveten inredning

Skillnaden mellan bild 1 och 3 är stor, och sitter mycket i medvetna detaljer. Att sätta en intention för rummet och arbeta medvetet kring den och vad en vill uppnå, bidrar till stor del till att öka välbefinnandet.

Här har vi arbetat bort den stökiga känsla, samt bromsat upp energierna och skapat en mysig plats för två vuxna, som stärks genom att arbeta med rött och saker i par (kärlek och tvåsamhet). Barnen finns fortfarande kvar i rummet, bl a i tavlorna och att alla deras saker ännu finns tillgängliga. Men nu i ett skåp som ger en värdigare förvaring och känsla till hela burspråket.

Win-win är också att familjen nu börjat nyttja altandörren på ett helt annat sätt, och t o m flyttat sin matplats ute i trädgården, hit!

Så kul att kunna få hjälpa till så här!

För att hitta balansen i rummet använder jag mig av Feng Shuis grundverktyg i analysen, som tydligt indikerar vad som det behövs mer eller mindre av. Vill du lära dig mera om detta? Jag planerar att hålla  kurser och workshop under hösten, läs mera här!

 

Konsultation

Känner du att du kört fast med inredningen och önskar åtgärdsförslag eller coachning? Spana in min nya hemsida för mer info och priser!

Pusha gärna hjärtat om du gillar!

Bild 2 och 3 är tagna av kunden själv.

11

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *