personligt

Hösten så här långt

Det tog lite längre tid att hitta tillbaka till bloggen, än jag tänkt! Jag hade ambitiösa planer att sammanfatta både augusti och september med varsitt lite större, personligt inlägg. Men så blev det inte. Kan skylla på livet. Eller avsaknad på inspiration.

Men låt oss säga Livet. 

Hur som, idag känner jag, trots en veckas envis hosta och feber, äntligen livet i mig igen. Hostar gör jag, och rösten har jag nästan tappat, men det finns något där inne i bröstet som börjar vakna igen.

Jag tog en promenad idag, den första på över en vecka. Och det är ju helt sant att frisk luft och rörelse gör underverk. Njöt verkligen av det höstiga vädret!

Men vad har hänt sen sist?

Sågargatan

Flytten till stan verkar vara ungefär ett år bort. Bygget flyter, ovanligt nog, på snabbare än beräknat! De som ska in i första etappen får flytta in redan innan sommaren. Vi är dock inte i den etappen!

Däremot har vi nu haft möte med inredningsansvarig och lagt beställning på i stort sett alla tillval, utom väggkulör i vardagsrum och sovrum. Är dock nästan klar med det i tanken.

Det är lite speciellt att göra sina val så långt innan själva inflyttningen, det går liksom inte att ändra sig när det närmar sig.

Skönt då att jag är 100% säker på allt, resten av familjen får liksom gilla läget.

Skämt å sido, min yngsta sa faktiskt när hon fick frågan om hon ville välja kulör till sitt rum: ”Gör det du mamma, jag vet att det blir bra då!” Wow, tack för det förtroendet min äskade 13-åring! Där överraskade du  mig, allt!

Det nya hemmet kommer gå i jordiga toner med mattsvarta inslag och så grönt som accentfärg. Så klart!

Som sagt, känner mig 100% säker på detta. Ska bara fortsätta känna så i ett år till, nu! 😉

Goda nyheter

Den första september fick jag beskedet som till sist knöt ihop säcken.

Provsvaren från den onkogenetiska utredningen kom, de som innehöll svaren på ärftlighet, risk för återfall och kommande operationer.

Vi hade ett videomöte, läkaren och jag, och han berättade att de inte hittat några trasiga gener etc etc. Till slut blev han tyst och tittade på mig genom skärmen: ”Förstår du vad jag säger? Jag ger dig det bästa besked du kan få!

Då fattade jag! Innan dess kunde jag liksom inte alls ta till mig, jag bara hörde orden.

Och på svenska betydde detta alltså att risken för återfall inte har ökat, att risken för att barnen ska insjukna inte har ökat och inga ytterligare operationer behöver planeras in.

Så. Tacksam. Och för första gången på riktigt, så kände jag verkligen att ”nu är jag klar!”  

På bordet

Vi har en ny frukostfavorit i huset. I alla fall hos oss, tjejer! Övernattengröt à la Cashew Kitchen! Så god och äntligen något som går att få ner i frukostkräsna döttrar!

Comfort Food

Och appropå Cashew Kitchen, som är en favoritblogg, så fick jag  idag hem Agnes första bok, Comfort Food, från matnojor till ren njutning.

Och jag föll redan vid de inledande sidorna. Så här vill jag känna för mat igen!

De flesta råd en får när en får cancer, handlar utan tvekan om mat. Vad du ska äta. Vad du inte ska äta. I all välmening. Maten är det som går att kontrollera.

Och nog för att jag vill äta bra mat, vill fortsätta äta minimalt med kött, och ha mycket frukt och grönt på tallriken, så vill jag att det ska vara utan pekpinnar. Så nu tänker jag försöka släppa det dåliga samvetet lite. Och den här boken är till bra hjälp!

PS Det är ju ingen hemlighet att jag helst agerar sällskap åt kocken när jag besöker köket, men han ska få några bra recept att prova. Plus att jag verkligen tänkt till kring tillvalen i det kommande köket, för att jag ska tycka att det är lite roligare att laga mat!

Tips!

Jag har samlat på mig lite tips under hösten, som jag tänkt att jag måste komma ihåg att blogga om. Här kommer några!

Expeditionen - Min kärlekshistoria

För tredje gången har jag via Storytel lyssnat på Bea Uusmas berättelse om, och sitt förhållande till, Salomon Andrées polarexpedition med vätgasballong, Expeditionen – Min kärlekshistoria.

Den är så bra, fascineras lika mycket av den varje gång. På bilden är Nils Strindberg, som var med på expeditionen, och hans fästmö, Anna Charlier. Deras kärlekshistoria är också något utöver det vanliga.

När expeditionen återfanns hittades också Nils brev, som han fortsatte att skriva till henne under hela expeditionen. Likaså hade han hennes hårlock ännu i en berlock om halsen.

Expeditionen lyfte 1897 och hittas 1930. Anna väntar länge, men gifter sig så småningom och flyttar till USA, men fortsätter ha nära kontakt med Nils familj.

Och den dag Nils skulle ha fyllt 77 år, begraver hans bröder, helt utan tillstånd, en liten silverask med Annas kremerade hjärta i. Det var hennes sista önskan att det skulle skäras ut ur hennes kropp efter hennes död, och begravas hos Nils. Och så blev det.

I somras besökte Maken graven med en släkting (båda släkt med Andrée) och fick av kyrkogårdspersonalen veta mer om händelsen.

Och lite roligt är det att bokens författare hörde av sig till Maken tidigare i höstas, för att få veta mera om de föremål han donerat till Grenna Museum (där det finns en stående utställning om expeditionen, då det var Andrées hemstad). Yes, vågar nästan påstå att 40% av grejerna på vinden var saker med anknytning till Andrée, som nu gör sig sååå mycket bättre på museum än i Bauhaus-kartonger hos oss.

Sommaren 85

Maken och jag är födda på 70-talet, och som vi skrattat och känt igen oss i Sommaren 85 på SVT Play!

Den är bra underhållning  för alla, men för den som upplevde 80-talet, vilket nostalgi!

USA-podden

35c32cc6-110c-4175-aad9-30ef4ae26da6

Jag lyssnar inte bara på spänning och crime. Just nu har jag precis börjat att lyssna på USA-podden från Sveriges Radio.

Det är onekligen intressant att följa utvecklingen i USA just nu. Och lite oroväckande. Kanske inte så långt ifrån spänning och crime, ändå?

För någon som (tyvärr) har nära på noll politiskt intresse, så är det ändå enkelt att hänga med här!

Avrundar det här långa inlägget nu. Kanske kommer de mer personliga inläggen att komma mera sällan men vara lite längre, framöver.

Känns ok och rimligt?

Ha en fin helg!

Pusha gärna hjärtat om du gillar!
6

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *