mat & dryck

Guldmjölk, bananbröd och knäckig äppelpaj

Frötuna serverades vi guldmjölk till frukost. Jag har tänkt prova det i flera år, men aldrig kommit till skott, på grund av att allt i köket som innehåller fler än ett moment, innebär en väldigt hög tröskel för mig. Men nu är jag fast! Guldmjölk alltså, just nu ersätter det mitt kvällsté! Och det är det minsann inte mycket som får göra!

Jag har kokat en burk med pasta på gurkmeja, vatten och svartpeppar. Sedan tar jag en tesked och kokar upp med havremjölk och lite kryddor. SÅ. GOTT. Tänker att en burk guldmjölkspasta är en trevlig gå-bort-present, också? Skulle du vilja ha?

Pasta:

0,5 dl gurkmeja

2 dl vatten

0,5 tsk svartpeppar

Låt ingredienserna sjuda tillsammans på låg värme i 5-10 minuter, rör om i botten på kastrullen då och då. Låt svalna och förvara i luftät burk i kylskåp. Pastan håller 1-2 veckor i kylskåp.

1 kopp guldmjölk

1 tsk pasta

2,5-3 dl mandel-, havre- eller kokosmjölk

1 tsk kokosolja

0,5 tsk flytande vaniljextrakt

0,25-0,5 tsk mald kardemumma

0,5 tsk mald kanel

1 nypa cayennepeppar

1-2 tsk flytande honung

Blanda alla ingredienserna utom honungen i en kastrull tills det är rykande hett. Tillsätt honung och häll upp i ett glas eller en kopp.

Receptet hittade jag i den här boken. Jag använder havremjölk och tog en knivsudd vaniljpulver istället för flytande extrakt. Använde också närproducerad, fast honung istället för flytande. Och det gick lika bra!

Jag fick också feeling och bakade en variant på ett bananbröd, som min kollega tipsat om. Också väldigt gott, och gjorde stor succé hos döttrarna. Detta var mera matbröd än det jag bakad tidigare, som mer kan kallas fikabröd. På bilden anas de svarta konturerna av mitt försök till en extra banan till garnering. Funkade inte på denna typ av smet, tydligen 😉 Jag har ju egentligen lärt mig att inte ta för många egna initiativ i köket, haha, men ibland får man ju lite hybris…På tal om hybris… En knäckig äppelpaj har också sett dagens ljus, i vårt kök. Ingen sensation i sig, mer än att det var jag som bakade den. Jag gör nästan alltid Bittes äppelpaj, den är både lättlagad och onyttig, en vinnande kombo när det kommer till efterrätter!

Nu är det tisdagkväll, min sista kväll som 43-åring. Förkylningen har blossat upp igen, för vilken gång i ordningen??? En kopp guldmjölk är synnerligen på sin plats!

På återseende!

Pusha gärna hjärtat om du gillar!

11