Feng Shui,  hemma hos oss

Feng Shui | Spegel i köket

Mitt hem är också min lekplats. Det är där jag liksom får testa alla idéer och känna in om jag tycker att det verkar funka eller ej. Det är därför vi har en spegel vid spisen nu.

Enligt Feng Shui ska man se till att vara i kraftposition även när man lagar mat (liksom när man arbetar på kontor, sitter i soffan mm). Det innebär bl a att du ska ha uppsikt över dörrar och fönster, ingen ska kunna smyga sig på och överraska bakifrån. Men i många kök står man med ryggen utåt rummet när man lagar mat, så även hos oss. Ett knep då är att använda sig av en spegel, för att få till kraftpositionen och se om någon kommer bakifrån.

Men en spegel i köket? Jag tyckte det kändes konstigt, men å andra sidan skavde det mer och mer att inte ha uppsikten bakåt. Jag plockade fram en rund spegel som blivit över när döttrarna gjorde om sina rum i julas. Den var kanske lite i största laget, men å andra sidan kunde jag kila fast den mellan bänk- och överskåp och behövde inte fästa den med något.

Om man bortser från storleken, så blev det inte så tokigt. Den ger definitivt rumskänsla och blir som ett inåtvänt fönster. När jag lagar mat kan jag ha kontakt med de i soffan, utan att vända mig om. Morgon och kväll har jag ställt ett stearinljus på spisen och tänt framför spegeln (dubbelt upp i ljuslåga, alltså). Det är både mysigt och effektfullt och tillför definitivt positiv energi (chi) till köket.

Att spegeln är rund stärker också yin i ett område där yang dominerar (kantigt) i bl  a formen på skåpluckor, handtag, bänkskiva, kakel mm. Tänk en fyrkantig spegel på samma plats, det hade blivit något helt annat. Spegeln bidrar till att balansera chi i köket!

Samtliga familjemedlemmar har hajat till när de upptäckt spegeln, men ingen har varit negativ till att ha den där. Så vi provar väl ett tag till. Extra plus är det att jag får in träelementet via gröna växter i köket. De speglas helt enkelt från vardagsrummet. Dessutom blir det dubbelt så många kastruller och dubbelt så mycket mat. Där får jag alltså in ett symboliskt värde, också.

Hur tänker du om speglar i köket?

 

Pusha gärna hjärtat om du gillar!

6

One Comment

  • villa Ryttarängen

    Har ju läst om det och tänkt på det så klart. Men aldrig kommit till handling. Spegel i köket har jag inte ännu men kan tänka mig det. Roligt att läsa om Yin och yang. Har man en gång fördjupat sig i ämnet så blir det en livsstil på något konstigt sätt. Jag tar med mig mycket av detta på jobbet vilket kan vara svårt att övertyga kollegorna om. Fast det vet du nog hur det känns. Kraaaam Pia

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *