Feng Shui

Ett hemmakontor i balans

Att skapa en bra arbetsplats för sig hemma, har kanske aldrig varit mera aktuellt än nu. Många har jobbat hemma under större delen av 2020, och det ser ut som om den trenden kommer att fortsätta även nästa år.

Men att skapa en bra arbetsplats hemma är inte alltid lätt, och förutsättningarna ser väldigt olika ut, beroende på hur vi bor. Men här kommer några Feng Shui-tips du kan ha i åtanke för att skapa en så optimal arbetsplats som möjligt:

Kraftposition

Detta är grunden för en bra arbetsplats. Möblera så att du sitter i kraftposition, det vill säga så att du har det tryggt bakom ryggen och uppsikt över dörrar och fönster. Kraftpostionen anspelar på våra urgamla instinkter, då vi vill undvika att någon smyger sig på oss. Ni vet, aldrig sitta med ryggen mot grottöppningen! 😉

På bilden nedan har du en solid vägg bakom dig och utblick över rummet. Här kan ingen överraska dig bakifrån.

Våga möblera ut från väggarna

I vårt arbetsrum satt vi förut vända mot fönstren, för att kunna se ut när vi tittade upp från datorn. Men det gjorde att vi hade ryggen mot rummets ingång, och den ena av oss fick ett tredje fönster snett bakom sig. (Bild nedan).

Förutom att vi inte såg om någon kom in i rummet bakom oss, så var det inte så trevligt att mötas av stolsryggarna. Istället vred vi skrivborden 90 grader och ställde dem mot varandra.

Genast blev flödet i rummet ett annat. Båda arbetsplasterna får en vägg i ryggen, vi har uppsikt över fönster och dörrar, även om vi får vrida en aning på huvudet. Här smyger sig ingen på oss.

Energin i rummet fick också ett bättre flöde, när vägen fram till fönstret inte blockerades helt. Känslan när man sitter vid skrivborden blev en helt annan, av en så enkel sak.

Tips!

Det finns några tricks om du inte har möjlighet att möblera optimalt utifrån kraftposition:

Stolsryggen: om du inte har en ordentlig vägg bakom dig, se till att du har en hög stolsrygg som ger känslan av trygghet.

Spegel: Om du sitter vänd mot en vägg, placera en spegel så att du ser vad som sker bakom dig!

Gardiner: Tunna skira gardiner som släpper in ljus, kan ändå ge en trygg känsla om du t ex har ett fönster bakom dig. Tyngre mörkläggningsgardiner ger ännu mera effekt, men det beror ju på hur mycket du önskar stänga ute ljus.

Ordning och reda

Genom att hålla ordning och reda på, och omkring, din arbetsplats, ger du dig själv goda förutsättningar för att finna ro i arbetet, samtidigt som det generar positiv energi. Satsa på så mycket dold förvaring som möjligt, pärmar o d i samma färg mm, och gör inte som på bilden ovan, utan göm sladdarna så gott du kan.

 

Tips!

Ett tips är att ha en matta som du kan låta sladdarna gå under. En eventuell knöl (sladdosa) kan placeras under skrivbordet, en byrå eller en hylla, för att inte synas.

 

Färger

Vilka färger passar för din arbetsplats?

Blått är en perfekt färg för en arbetsplats då den främjar koncentration och fokus.

Grönt är en färg som stimulerar tillväxt och är trygg. En piggare grön med lite gult i, ger dessutom energi. Gröna växter ökar alltid välbefinnandet och får oss att må bra.

Gult, orange, rött gör dig pigg och ger energi. Att måla ett helt rum i dessa färger kan dock upplevas för mycket, jobba istället med detaljer som textilier, eller tänd ett ljus eller placera blommor i dessa färger på ditt skrivbord.

Skrivbordetett skrivbord i trä jordar, och anses vara det bästa. Ett vitt skrivbord gör oss effektiva och är samlande, medan ett svart skrivbord bromsar och får energierna att flöda långsammare.

Tips!

Tänk på att färger inte behöver betyda färg på väggar! Har du neutrala väggar kan du jobba med färgerna på mattor, gardiner och andra textilier men även på pärmar, mappar etc.

Inredning som passar in

Oavsett om din arbetsplats är i ett arbetsrum, under trappan i hallen eller en del av vardagsrummet, välj en inredning som passar ihop med rummet i övrigt och håller samma stil. Gör det till en trivsam plats, som du kan använda även när du inte sitter och jobbar utan kanske gör mera privata saker vid datorn. Viktigt är då att du har möjlighet att plocka undan arbetsrelaterat material, så att det inte ligger och stressar och påminner om jobb.

Ergonomi

En bra arbetsstol och bra belysning är superviktigt för att slippa ont i kropp och knopp.

Tips!

Snygga och ergonomiska stolar? Inte alltid lätt att hitta, men du kan till exempel slänga en filt över en ful stolsrygg och lägga en liten kudde bakom ryggen, för att få en ful stol att bättre smälta in.

Arbetsplats i köket

Jobbar du i köket eller liknande? Använd så mycket som möjligt av tipsen ovan, t ex:

Placera dig i kraftpostion, tänd ett ljus för energi och se till att du har levande växter, kanske en bukett i vas, för att ge dig välbefinnande. Se till att du lätt kan plocka undan arbetet, olika snygga mappar eller lådor i enhetlig färg bidrar till att skapa ordning och reda. Välj gärna en färg medvetet, t ex rött för energi, blått för koncentration mm.

Hoppas att du fick lite inspiration till att skapa en balanserad arbetsplats hemma!

 

Vill du ha ett bollplank när du skapar din arbetsplats hemma?

Januari – maj 2021 erbjuder jag onlinekonsultation för just hemarbetsplats, till ett förmånligt pris! Läs mer här!

 

Pusha gärna hjärtat om du gillar!

10

117 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.