Feng Shui,  work

Del 1 | Inreda ett kontor

Tänkte att jag skulle visa bilder från det där kontoret jag fick inreda för någon månad sedan. Arbetet var en del av mina certifieringsuppgifter mot färdig Feng Shui-konsult.

Det jag hade att utgå från var ett kontorsrum för en person, som skulle fungera för både arbete och samtal / möten. Budgeten var minimal och jag kunde inte byta ut några möbler. Whiteboards och anslagstavlor satt uppe via ett Elfasystem, och var flyttbara.

Jag började med att lägga en bagua över rummet och bestämma vad som behövde förstärkas, både vad gäller form, färg och symboler. Min första, lite kladdiga, skiss. En bagua delar upp ett hem eller ett rum i olika livsaspekter, som man sedan kan välja att arbeta kring på olika sätt.

Okej, jag fann inte denna mötesplats jätteinspirerande…

Här ovan dominerar metallelementet (vitt, vitt och vitt) och kantiga former (yang). De svarta stolarna är vattenelementet, men av trä- och jordelementet finns inget. Eld återfinns i lysröret, men är väldigt hårt. Här råder stark obalans.

 

Skapa balans

Helst ville jag byta till ett runt bord för att skapa balans mellan yin och yang (här: kantigt och runt). Då det inte gick, plockade jag in runda former från jordelementet på bordet och ställde där en grön växt som står för träelementet. Jag valde medvetet en växt med runda blad, vassa blad bidrar till dålig stämning vid ett mötesbord.

Jag ställde också en lampa som balanserade upp vattenelemenetet och tillförde eld (glödlampan). På väggen hängde jag en tavla i grönt (trä) som föreställde en fotbollsplan. Den symboliserade både intresset hos kontorsinnehavaren, men också lagarbete.

I stolarna lade jag gröna kuddar i sammetsliknande tyg. Både för att få in träelementet (grönt) och skapa balans via kontrasten mellan det hårda i stolarna och det mjuka i kuddarna.

Lysröret blev (tyvärr) kvar men ska vridas så det hänger i linje med bordet.

Innanför dörren lade jag en svart dörrmatta (ej i bild). Svart stärker området resor och hjälpsamma människor. Då resor inte var något som det önskades mera av, och hjälpsamma människor kom fram på andra sätt i rummet, så nöjde vi oss med mattan.

Whiteboarden användes inte, så den tog vi ner. På väggen bakom bordet satte vi istället, med hjälp av pappersklämmor, upp olika utmärkelser, diplom o d. Den väggen står för områdena kunskap & självkännedom och karriär & livsväg, något som vi på detta vis förstärkte och lyfte fram.

Jag satte också upp ett handskrivet citat av Henry Ford på väggen vid mötesplatsen:

Coming together is a beginning, keeping together is progress, working together is success!

Just lagarbetet är viktigt för kontorsinnehavaren, och det ville vi förtydliga med en affirmation. Och vad är det? ”En affirmation är en medvetet vald, positiv instruktion till dig själv som hjälper dig att skapa det du vill ha, eller ha mer av i ditt liv. Den handlar om din egen förändring och ska formuleras som om den redan var sann.”

Till höger i bild anas anslagstavlan, som jag flyttade. Den hamnade i området familj och hälsa. Där pinnade vi upp några bilder av barnen (familj), med hjälp av knappnålar, för att de lätt ska kunna bytas ut. Där finns också en AIK-banderoll (hälsa, träning). Den delen av rummet fick stå för det lite mera privata.

Detta var ena delen av kontoret, den andra får bli ett eget inlägg.

Hoppas att du kan bli inspirerad hur man ganska enkelt kan förändra med det som finns, och hur inredning kan få en djupare dimension genom att använda sig av baguan. Genom att välja symboler kan du på ett enkelt sätt själv välja vad som är viktigt för dig att lyfta fram. Ingenting som vi behöll eller tillförde detta kontor, är där av en slump. Allt har en funktion och en djupare mening.

Målarnörden i mig önskar bara att jag hade kunnat få gå loss med penseln på väggarna också…

 

Pusha gärna hjärtat om du gillar!

 

7

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *