#victoriasberättlse,  listor,  personligt

Där jag hittar livskraften

Jag tänker på de sista åren i huset som tunga och ledsamma. Så var det förstås inte hela tiden, men känslan präglades mycket av sjukdom, oro och sorg, som bl a resulterade i trauman och långa sjukskrivningar. Det bra som kom ut av det hela var bl a att jag bestämde mig för att förändra mitt liv, att vi började vår stora rensningsresa och att vi hittade lägenheten som gjorde det möjligt att downsiza på ett smart sätt. Och så Enzo. Det var nu vi bestämde att ingen tid någonsin kommer vara rätt (eller kanske mer rätt) att skaffa hund, livet är för kort. Och från sekunden han kom in i våra liv så är han det mest självklara lyckopiller som finns!

Jag har lagt timmar av terapi på att bearbeta allt som hänt, men det är fortfarande något som jag jobbar aktivt med. Livet är inte svart eller vitt, gråzoner finns och inslagen av topparna varvas med dalarna.

Men jag har blivit bättre på att veta vad som fyller på med energi och ger livskraft, och göra plats för det i livet.

Mina fem bästa för att samla livskraft:

  1. Rutiner: Det kan vara oerhört skönt att släppa på rutinerna och bara vara, men det gör också att jag till slut helt tappar mina ramar. Och dom behöver jag för att fungera. Därför står t ex min väckarklocka alltid på samma tid, varje morgon, för jag vet att det är bästa starten för mig och ger mig tiden jag behöver för mina morgonrutiner. Kan man ångra en sovmorgon? Ja, det händer att jag faktiskt gör det, för att jag då hamnar utanför min orbit.
  2. Promenera: Med Enzo promenerar jag varje dag, en hund är ju det absolut bästa sättet att komma ut, få sällskap och upptäcka sin närmiljö. Det är tveksamt om jag ens skulle ha promenerat bort till södra fågeltornet, om det inte varit för Enzo. Jag kan oja mig för vädret innan en promenad, men i stort sett aldrig under själva promenaden. Jag njuter av alla årstider och alla väder. Det kan vara för att tant definitivt har lärt sig att klä sig efter väder verkligen är A och O.

3. Människor / stadsliv: Trots att jag varit väldigt osocial de senaste månaderna, så är människor något som ger mig energi. Att leva i skogen med en mil till närmsta granne, har aldrig varit något som tilltalat mig. Jag myser av att se hur det lyser i alla fönster runt omkring, att kunna vara ensam utan att vara ensam.

Därför har promenaderna i parken också varit något som ger kraft, jag älskar när staden fylls av studenter, när det är picknick på gräsmattorna och springlopp i Stadsträdgården. Att omges av människor på ett kravlöst sätt, får mig att känna mig levande.

Nu börjar jag långsamt bli lite mer social igen, och att umgås med vänner är så klart snäppet bättre! Har faktiskt både haft bästa vänner på middag, och tjejkväll med gänget på bara en vecka! Check!

4. Lustfyllt: Att göra saker av glädje och lust kan få mig att orka hur mycket som helst. Medan motsatsen fullkomligt dränerar mig. Självklart finns inslag av båda i livet, men på sistone har det varit lite mycket av det sistnämnda, vilket sätter livet i obalans. Men att göra saker av lust kan vara så enkla saker som att hänga upp höstgardiner, skapa ett nytt stilleben av saker jag har hemma och hänga om en tavla. Det kan också vara att jobba med det roligaste jag vet, plugga, utvecklas och göra saker med min familj. Det är nog en anledning till att jag ofta börjar flytta på saker när jag vet att jag måste göra något tråkigt…

5. Hemmakatt: Jag är en sann hemmakatt, och trivs allra bäst på mina egna små kvadratmeter. Att åka mellan lägenheten och kolonistugan i somras, räckte gott och väl för mig. Jag har alltid varit sådan, men i huset kände jag oftare en längtan bort. Att ha landat i ett hem där jag trivs, ger mig livskraft. Det är också en sporre till mitt arbete och till kursen jag ska hålla, att skapa ett hem utifrån sina egna behov och vad man trivs med, är så viktigt! Jag skulle säga att det kan vara livsviktigt för vår psykiska hälsa!

Att se till att det blir av

När jag läser min lista så ser jag att det egentligen inte borde vara särskilt svårt att få in det som jag mår bra av, i livet. Det är enkla, vardagliga  saker som inte kräver någonting utom ett mindset att de faktiskt ska bli av!

Nyfiken på vad dina verktyg är för att hämta in livskraft? Och hur gör du för att skapa plats för det i livet? Do tell!

Pusha gärna hjärtat om du gillar!

 

3