Feng Shui,  hemma hos oss

Bromsa energierna och vägen mot cert. Feng Shuikonsult

Som jag nämnde i det tidigare inlägget, har jag målat om stolarna vid vår matplats. Dessutom har jag påbörjat en onlineutbildning till certifierad Feng Shui-konsult (i min egen takt, tänker ge mig själv ca ett år).

En olycka kommer sällan ensam“, skulle min man kanske sammanfatta det som. För det blev ju inte bara att måla om stolarna, hela matplatsen behövde få sig en dos Feng Shuianalys.

Så här kommer den!

Det här är en väldigt suddig bild, men det som fanns att jobba med, var följande:

 • Svart, vaxat matbord: vattenelementet
 • Blå stolar: vattenelementet
 • Trägolv i avlångt rum, lagt i rumsriktning: jordelementet, riktningen snabbar på chi (energin)
 • Stora, gardinlösa fönster + dörröppning mot hall / ytterdörr i ryggen: chidrag (energidrag), energin kommer in genom ytterdörren och går ut genom fönstren. Vissa sittplatser hamnar således mitt i draget.
 • Taklampor med glaskupor: vattenelementet, ökar chiflödet

I det här rummet behöver energierna bromsas i och med att vattenelementet är överrepresenterat och det, tillsammans med golvbrädornas riktning, snabbar på chiflödet. Trivseln minskar också i och med att en del av matplatsen hamnar i chidraget mellan dörröppning och fönster, och jag upplever att hela matplatsen behöver hitta balans.

Så här började jag::

 • Matta på golvet: bromsar omedelbart upp chi som rusat längs golvet. Mörkt gråbrun, jordar och håller ihop.
 • Drog ner gardinerna: lugnar chiflödet ut och minskar chidraget kring matplatsen

Stolarna målade jag i Jotuns helmatta Kalkgrå, en greige färg som drar åt grått i visst ljus, och beige i annat ljus.

 • Grå stolar: metallelementet, stärker vattenelementet i bordet men balanserar också. Den helmatta färgen skapar motsats mot det blanka i bordet, likaså den ljusa färgen mot bordets svärta. Jobba med kontraster.
 • Att stolarna har rund rygg är ytterligare kontrast mot bordets skarpa, raka kanter. Det bidrar till balans.
 • Svart matbord: vattenelementet balanseras nu upp av stolarna, men även av det bruna (jordiga) i mattan.

Tänk dig det svarta bordet med helsvarta, blanka stolar runt om. Skillnad, eller hur? Matplatser mår ofta bra av att ha matbord med kontrasterande stolar, alltså inte i samma färg eller träslag.

Jag ville helst inte ha gardinerna halvt neddragna hela tiden, då jag älskar vår skogsbacke i höstfärger, och den utsikten försvann ju med gardinerna nere. Istället började jag fundera på gardinlängder som kunde hänga in över en del av fönstret men ändå släppa igenom ljus.

 • Jag letade fram ett par gamla, grå linnegardiner (metallelementet) som jag satte upp med häftstift, för att testa. (Mitt normala jag hade smällt upp gardinstång och hela köret, på en gång. Men jag börjar lära mig, hehe. Hade inte ork att börja skruva heller…)

Gardinerna gjorde större skillnad än jag trott (är normalt väldigt anti-gardin) och familjen blev faktiskt förtjust. Och chi saktades upp, vilket ju var syftet.

Ett annat sätt att bromsa in energierna ytterligare, hade varit att t ex byta ut lampskärmarna i glas, mot skärm i papper eller textil. Men då hade vi tappat en del av det luftiga intrycket i ett ganska så välmöblerat rum, så det ville jag helst inte. Men det hade kanske kunnat vara lampskärm vs gardin.

Så nu har vi faktiskt som en ny matplats, betydligt mer i balans än tidigare, om än med gardiner uppsatta med häftstift… Återstår också eventuellt färgval av gardiner; vilket element behöver jag mer av? Tänker mig inte mera vattenelement i alla fall (svart, blått), i och med att bordet är så stort och svart. Jag tänker att trä (grönt) och eld (senapsgult / brända toner) just nu är underrepresenterade.

Tänker vidare att bloggen också kan bli en plats där jag går igenom, reflekterar och analyserar vad jag lär mig under kursens gång. Uppgifter under tiden kommer att vara att både gå igenom rum i mitt hem, och så småningom, även andras. Hojtar när jag behöver övningskonsultera hos någon annan, kanske du är intresserad?

Trevlig kväll och hoppas du kanske fick några tips?

Tryck gärna på hjärtat om du gillar!

13

3 Comments

 • Villa Ryttarängen

  Jätteroligt och intressant. Jag hade en tjej på gymmet som utbildade sig inom Feng Shui och hade synpunkter på rummen. Eftersom jag har läst en hel del så kommer jag följa din resa såklart. Kul Victoria, älskar din vetgirighet och nyfiken het på livet och allt vad det för med sig. Själv är jag lite sugen på att köpa en drejskiva Ha Ha! 🙂 / Pia

 • Maria -Wikers Liv

  Så himla snyggt det blev! Stort gilla på det, även om jag inte begriper så mycket av det där med Feng Shui 😉
  Men som sagt, det ser jättefint ut och känns lugnt på bild i alla fall 🙂
  Vad roligt att du går utbildning inom ämnet!
  Kram/Maria

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *