Feng Shui

Att jobba med elementen

På sista tiden har jag suttit och jobbat mycket med både mina skoluppgifter (utbildningen till inredningskonsult) och med bl a underlag för att kunna hålla egna kurser.

För mig är Feng Shui grunden, men jag väljer även att plocka russinen ur kakan, så att säga. Med det sagt, jag jobbar allra mest med de grundläggande verktygen och kompletterar med övrig kunskap. Målet är dock alltid detsamma, att skapa miljöer i balans, och där är just Feng Shui oslagbart när det gäller att snabbt analysera vad som fattas eller är för mycket av.

Bilderna nedan är sådana jag jobbar med till kursen för att enkelt kunna förklara olika moment. Men nu tänkte jag att jag även skulle kunna använda mig av dem på bloggen ibland, för att förtydliga på ett enkelt sätt.

På båda bilderna nedan har jag tänkt på de fem elementen, men den ena miljön är mer färgglad än den andra, som håller en mer enhetlig färgskala. Vad jag vill visa är att det inte spelar någon roll vilken stil du har eller vilka färger du gillar mest, att arbeta med de fem elementen som grund fungerar oavsett!

Här kommer en snabbanalys för att checka av att de fem elementen finns representerade!

En enhetlig färgskala

Vatten: Den mörka mattan, de svarta tavelramarna samt de svarta motiven.

Trä: Främst kaktusarna i fönstret (grönt), men även naturmotiven på de små tavlorna. Formen på krukorna i fönstret (stående pelare), samt sideboardet (stående form).

Eld: Lampan (tänd), pyramidformerna på tavlan (triangelform).

Jord: Golvet (brunt). Puffen och soffbordet (mörkbruna). Färgen på pyramidtavlan (brunt). Den torkade växten på soffbordet (gulbrun).

Metall: Väggen (grå/greige), soffan och kuddarna (grå/vit), gardinerna (vit) samt den silvriga bordslampan (färgen), (den runda) puffen i formen.

Färger kan vara svåra att uppfatta lika, men här utgår jag från att väggfärgen är greige med en tydlig dragning åt grått.

 

En mera färgglad inredning

Vatten: Mattan och tavelramarna (färg: mörkblått och svart).

Trä: Växterna i fönstret (grönt), gardiner(gröna), soffkuddar (gröna), tavelmotiv i motiv och färg (natur + grönt). Formen på sideboardet (stående pelare).

Eld: Lampan i färg (gul / mässing), samt när den är tänd. De röda soffkuddarna (färg), det röda tavelmotivet (färg).

Jord: Golvet (brunt), sittpuffen och soffbordet (brun/mörkbrun färg).

Metall: Väggen (grå/greige) och soffan (grå), puffen (rund).

Även här tänker jag mig att väggfärgen är greige med mer inslag av grått (ser dock mer beige ut på bilden). En greige väggfärg som drar åt beige skulle istället ha blivit jord.

Hur ska man tänka?

Även om jag intresserat mig för Feng Shui länge, så var det inte förrän jag gick grundkursen som poletten riktigt trillade ner. Det kan vara förvirrande med alla element att hålla reda på, men misströsta inte! Börja med att välja färg före form! 

Hoppas att du kan ha lite hjälp av dagens bilder! Vilken miljö skulle du föredra att vistas i?

 

Pusha gärna hjärtat om du gillar!

6

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *